Bijtelling voor elektrische voertuigen hoger in 2022

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid de verkoop van Elektrische voertuigen gestimuleerd door het bijtellingspercentage voor privégebruik te verlagen. In het klimaat akkoord was afgesproken dat het stimuleringsbeleid tot eind 2021 zou gelden. Nu heeft de overheid besloten om ook de verkoop van Elektrische voertuigen te blijven stimuleren in 2022.

Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een zakelijke Elektrisch voertuig wordt wel afgebouwd. In 2021 geldt er een nog een bijtellingspercentage van 12% over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde. Dit wordt afgebouwd naar 16% in 2022. Dit percentage geldt alleen voor € 35.000 van de cataloguswaarde. Voor het bedrag boven de € 35.000 euro geldt een bijtellingspercentage van 22 procent.

Tot slot worden de budgetten voor de subsidieregelingen voor emissievrije bestelauto’s (SEBA) en particuliere emissievrije personenauto’s (SEPP) verhoogd. Met deze (laatste) subsidie wordt ook de verkoop van tweedehands Elektrische voertuigen en private lease gestimuleerd. De precieze invulling van de hoogte van de subsidiebedragen zal het kabinet in de komende periode uitwerken.

 

bron: Rijksoverheid